Välj en sida

En backlink är en länk från en webbplats till en annan webbplats. Om någon länkar till din hemsida, då har du en backlink ifrån dom. Om du länkar till någon annans hemsida så har dom en backlink ifrån dig. 

T ex: Detta är en länk till youtube 
Nu har dom en backlink ifrån mig. 

I denna artikeln kommer du lära dig:

  • Varför backlinks är viktigt
  • Vad som är en bra backlink
  • Hur man kollar hur många backlinks man har
  • Hur du kan samla fler backlinks

Varför är backlinks viktigt?

Backlinks kommer hjälpa dig med tre saker.

1. Ranking

Sökmotorer som Google ser backlänkar som röster av förtroende. Antalet unika domäner som länkar till din webbplats är en stark indikator på att du kommer att rankas för relevanta sökfrågor, och ju fler länkar från relevanta webbplatser som som är i samma bransch som dig – desto bättre.

2. Upptäckbarhet

Sökmotorer hittar nytt innehåll genom att återbesöka sidor som dom redan känner till för att hitta nya länkar. Eftersom sökmotorer återbesöker populära sidor oftare än opopulära sidor så kommer dom troligen hitta ditt innehåll snabbare om du får backlinks från populära sidor.

3. Referral trafik

Backinks är till för att rikta användare i rätt riktning, det är därför dom är klickbara. Om någon klickar på länkar som pekar till er webbplats kommer ni få refferal trafik.

 

Vad är en ”bra” backlink?

Man bör alltid ha en strategi kring sina backlinks, så man får relevanta länkar till sin webbplats. Alla länkar är inte bra, därför måste man vara försiktig med vilka länkar man samlar till sin sida.

Här är några attribut som gör en länk relevant:

Relevans

Google värdesätter länkar som kommer från relevanta hemsidor som är i samma bransch som dig. T ex en byggfirma vill få länkar ifrån en annan webbplats som handlar om bygg och snickeri.

Auktoritet

Länkar från en stark hemsida med hög auktoritet ger mer ”länk-styrka” än från en helt ny hemsida eller en svag hemsida. Därför är det inte lönt att köpa nya domäner som inte har någon historik och använda länkar från den domänen, det kommer inte att hjälpa. 

Hitta hemsidor som har en bra historik och stark länkprofil. 

Trafik

Länkar från hemsidor med mycket trafik kommer ge dig mer refferal trafik, det finns även studier på att länkar från hemsidor med hög trafik har en positiv påverkan på ranking jämfört med hemsidor som har länkar från webbplatser med låg trafik.

Follow vs. No-follow länk

Försök att alltid få en ”follow-länk” när du samlar backlinks, ”follow” och ”no-follow” är ett attribut till länken som påverkar hur mycket av länkkraften som går vidare till din hemsida.

Ankartext

Ankartexten är den klickbara texten som syns utåt, själva länktexten. Denna vill du anpassa beroende på vad sidan handlar om och vad du vill ranka på till den sidan. Om du har en byggfirma så vill du att ankartexten ska vara ”byggfirma” och länka till den sida som du optimerar sökordet ”byggfirma” för. 

 

 

Hur du kollar dina backlinks

Det finns två sätt att kolla en hemsidans backlinks. Den första metoden kräver att du äger siten, den andra behöver du använda externa verktyg för.

1. Kolla backlinks i Google search console

Google Search Cosnole ger dig data om din organiska trafik till din webbplats. Det är gratis att använda du behöver bara registrera ett gratis konto och verifiera att du äger hemsidan.

Under Länkar -> Externa länkar ser du siffran av totala unika backlinks till din hemsida.

2. Du kan kolla backlinks genom att använda ett tredjeparts verktyg som t ex Ahrefs. Om du vill kolla länkar till en hemsida som du inte äger kan du använda Ahrefs’ free backlink checker.

Skriv in domänen du vill kolla och tryck kolla backlinks.

Du kommer att se hur många backlinks och reffering domains som hemsidan har.

 

 

Hur du samlar fler backlinks

Här är tre sätt hur du kan samla fler backlinks: skapa dom, förtjäna dom eller bygga dom.

1. Förtjäna backlinks.

Om du skapar väldigt bra innehåll på din hemsida så kan du få länkar naturligt, genom att folk tycker din artikel är intressant och vill dela den på sin egna hemsida.

2. Skapa backlinks

Om du äger domäner inom samma bransch som har historik och en bra länkprofil så kan du skapa länkar från denna sidan till din ”huvudsida”.

3. Bygga backlinks

Du kan höra av dig till hemsidoägare, webbmasters och be dom att länka till din hemsida. Här behöver du oftast ge något tillbaka som t ex ett gästinlägg, eller att du kan erbjuda en länk tillbaka från en annan hemsida. Det är även bra att höra av sig till samarbetspartners och höra ifall dom är intresserade av att länka till er hemsida.